Gondolatok a Jobbikról

Kendőzetlen, őszinte gondolatok és leírások a nemzeti radikális pártról.

Friss topikok

  • dr.Hüppögő Balneológus: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Elnézést, közben beugrott az emúúútttnyóóc és gyurcsányah... (2012.09.15. 12:15) Adjon az Isten... Tényleg, mit is?
  • Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Öcsi.Minél több ilyet írsz,annál jobban lejáratod magad!:)) Már elég unalmasak a jobbik lejáratásá... (2012.09.09. 19:17) Erőt mutatni - hogyan?

HTML

Időközi választások margójára

2012.10.09. 22:09 | Jobbikról | Szólj hozzá!

Az ország lakosságának nagyrésze jobbikos - csak még nem tud róla. Így szól a Jobbik egyik ismert szlogenje, a "nagyrésze" szó helyére pedig általában egy százalékos érték kerül, attól függően, hogy ki és hol szólal meg a radikális párt prominensei közül. Az utóbbi időközi választásokból kiindulva jelenleg úgy látszik, hogy az ország nagytöbbsége még nem vette észre magáról, hogy jobbikos. Ne felejtsük - két év már eltelt az országgyűlési és önkormányzati választások óta.

De lássunk egy kis kronológiai felsorolást! Április 22-én Miskolcon 15,6%-ot, Pesthidegkúton 10,81%-ot, Sajószögeden 6,65%-ot ért el a jobbikos induló. Május 19-én Gyomaendrődön Arnóczi Istvánt a szavazók 5,96%-a támogatta, ennél még a Munkáspárt is jobb eredményt ért el. Július 1-én Dunaújváros is választott, ahol a radikális párt képviselője 6,71%-ot hozott össze. Aztán jött a botrányos hódmezővásárhelyi szavazás. Itt a jobbikos Kovács Sándor úgy ért el 14%-ot, hogy gyakorlatilag saját pártja sem állt ki mellette, ennek köszönhetően a választás után azonnal el is hagyta a Jobbikot. Érdekes módon Dunaföldváron nem akart (vagy nem tudott) jelöltet állítani a mozgalom, de Sopronban újra csatába küldte Gőbl Györgyöt, aki a voksoláson megjelentek közel 13%-ának volt szimpatikus.

Érdekes és egyben tanulságos számok. De miket is olvashatunk ki belőlük? 

Egyértelműen látható, hogy az egykori jobbikos bástyák is megroggyantak, a párt hívószavaira már a vidéki lakosság sem ugrik. A borsodi és békési eredmények nem csupán a várakozásoktól, de az előző választási eredményektől is jócskán elmaradnak. Ahol százalékos értékben esetleg jobb eredményt is ért el a Jobbik a legutóbbi voksoláshoz képest, ott érdekes módon a szavazatok száma alig nőtt, vagy éppen még csökkent is. Ráadásul ha azt is figyelembe vesszük, hogy a parlamenti pártok közül a Jobbik szavazótábora a legfegyelmezettebb, legkönnyebben mozgósítható és mozduló, akkor jelentős deficitet vehetünk észre a párt támogatottságában.

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a baloldali erők kezdenek feltámadni eddigi tetszhalott állapotukból, az MSZP a legutóbbi két időközi választást már meg is nyerte. A Fidesztől elpártolt, elfordult emberek pedig még véletlenül sem a Jobbik táborát növelték - vagy eltüntek, kiábrándultak, vagy átnyergeltek a baloldalra. Ebben a folyamatban nagy jelentőséggel bír az is - mely a radikális párt 2014-es esélyét is jelentősen rontja -, hogy a jelenlegi kormánypártok minden alkalommal erőteljesen hangoztatják jobboldaliságukat és nemzeti elkötelezettségüket, így mindkét fogalom szépen-lassan elértéktelenődik - vagy éppen negatív töltetet vesz fel.

A Jobbik számára az ideológián alapuló támogatás már rég elérte maximumát. A Szent Korona tan, Trianon revíziója, a Hun-Magyar őstörténetiség és folytonosság, a rovásírás további szavazókat már nem fog hozni. A politikusbűnözést Szegedi Csanád sikeresen leamortizálta, a cigányprobléma megoldására pedig hiányzik a részletesen kidolgozott szakmai terv - még akkor is, ha a Jobbik választási programja néhány alapvetést tartalmaz is a kérdéssel kapcsolatban. A magyar föld védelme érdekes módon pont az érintettek körében - a földdel rendelkező gazdáknál - mutat teljes érdektelenséget. A keleti nyitást, elszámoltatást pedig a Fidesz vette át retorikai szinten, járatva le azokat ország-világ előtt.

A 2010-ben az óriási proteszt-hangulat és a fiatal, tisztességes image összehozta a Jobbiknak a közel egymillió szavazatot. A jelenlegi folyamatok tükrében 2014-ben ennek csak töredéke várható.

A Jobbiknál továbbra is hiányzik a megfelelő káderréteg, az az értelmiségi, vállalkozói bázis, mely nyílt kiállásával és támogatásával jobban "eladná" a pártot. Jelenleg úgy fest a dolog, hogy a településeken már az is nehézséget okoz, hogy a megfelelő számú indulót - képviselőjelöltet ki tudja állítani a radikális erő. Az elmúlt időszakban ráadásul jelentős számú régi jobbikos távozott - önszántából vagy kényszerűségből - a pártból, az ő pótlásuk is egyre nehezebb lesz.

Ha a Jobbik fejét homokba dugva menetel tovább az eddigi úton, akkor 2014-ben óriási meglepetés lesz számára a választás...

Címkék: jobbik

A bejegyzés trackback címe:

https://gondolatok-a-jobbikrol.blog.hu/api/trackback/id/tr44827325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása